Vandringstältets viktigaste egenskaper

Ett vandringstält är ett måste när du ger dig ut på längre vandringar, men väljer du fel tält så påverkas hela äventyret. Det finns inte mycket som man ångrar lika mycket om tältet är för tungt att bära med sig eller när det inte passar för den terräng som man slår upp det i. Genom att känna till de viktigaste egenskaperna för ett vandringstält så väljer du alltid rätt.

Vandringstält kommer i många olika utformningar och en del kan vara minimalistiska, medan andra är utrustade med precis allt. Eftersom man bär på ett vandringstält i långa perioder så är det lättare än vanliga tält. Det är dessutom mer stryktåligt, eftersom det utsätts för mer slitage under vandringar.

Att utgå från tester för de bästa vandringstälten är ett bra val för att koncentrera din sökning till tält som andra vandrare har använt och rekommenderar. Vanligtvis märker man först när man är ute på vandringen om tältet är bra eller inte, så att gå på rekommendationer är smart. Det är ofta välkända märken som hamnar högt upp i tester, men ibland kan man även hitta billigare och mer okända märken som presterar bra.

På testsidan Inspekto.se kan du se olika tält som har recenserats och placerats i en topplista. Det som framförallt har visat sig ge bra betyg är att tältet har en lätt vikt, är stryktåligt, lätt att sätta upp, har gott om inomhusutrymme, en stor absid och att det är ett tresäsongstält.

För en oerfaren vandrare kan några kilo hit och dit verka ganska oviktigt. Men när man har vandrat i flera dagar kan några få extra gram kännas som en stor utmaning. Desto lättare ett vandringstält är, ju mer användarvänligt är det och det stämmer oavsett hur stark du är. Ett bra vandringstält ska i regel inte väga mer än 1,5 kilo per person. Ett tvåmannatält får därför väga högst 3 kilo, men det finns ultralätta varianter som väger mindre än det.

Vädret kan ändras hastigt när man är ute på vandring och därför måste ett vandringstält vara lätt och snabbt att sätta upp. Självstagande kupoltält är vandrarens bästa vän, för de står upp med bara bågarna och inga markpinnar måste sättas fast. De har även högre takhöjd, men tyvärr en mindre absid än hos andra vandringstält.

En absider är förvaringsutrymmet utanför innertältet men innanför yttertältet. Där kan man lägga vassa föremål, leriga skor och kläder samt laga mat i. Absiden kan vid vissa vandringar vara ovärderlig och det stämmer framförallt för längre äventyr.

Slitstarka tält är ett måste om man vandrar, men vissa miljöer är mer krävande än andra. Är det mycket blåst och snö så slits tältet fort. Tresäsongstält är mer slitstarka än tvåsäsongstält och ska du spendera tid i fjällen under vår och höst är det ett måste. Ska du bara på sommarvandringar så kan det räcka med ett tvåsäsongstält.

DELA DETTA INLÄGG