Många av oss väljer tält som beoendeform under vandring och camping. Valen för den som ska köpa tält är dock många och vi gör ett försök till att reder ut begreppen.
Stort eller lätt? Absid eller inte? Fyrmans- eller singelvariant? Billigt eller dyrt? Valen för den som ska köpa tält är många. Vi reder ut begreppen.
Bästa rådet till dig som ska investera i ett nytt tält är att tänka efter ordentligt före så klart. Vad du kommer att använda tältet till? Det avgör vilken kvalitet och konstruktion på tältet som du behöver, vilka funktioner det måste ha och hur stort det bör vara.
Är dyrt alltid bättre än billigt?
Det kan vara stora skillnader på pris, där du hittar tält för några hundralappar på stormarknaden till specialtält för tiotusentals kronor hos outdoorbutiker. Många gånger kan man direkt översätta detta till tältets kvalitet.
Vi skulle nog vilja säga att dyrare tält faktiskt är precis så mycket bättre som prislappen anger. Om du bara är ute efter ett tält för en festival eller en helg där du sedan kommer att slänga det, så är kvaliteten inte så viktig. Vi tycker dock inte att det är ett bra val att avsiktligen köpa ett tält för att sedan slänga det med tanke på miljö och att vi alla ansvarar för en hållbarare livsstil.
Samtidigt avråder vi dig från att ge dig ut på någon fjälltur med ett lågpristält. Det kan rent av förstöra hela din upplevelse. Även på sommaren kan det bli riktigt obehagligt och rent av farligt om ditt tält inte håller för storm eller nederbörd.

Hur stort tält ska man välja?
Den första frågan är hur många som kommer att använda tältet. Är du oftast ensam? Eller är ni hela familjen på tur?
Normalt brukar ett tält för fyra personer fungera som en bra utgångspunkt. Det är ofta tillräckligt lätt för att ta med sig i de flesta situationer, och rymmer bra med packning om man är färre vid det tillfället. Är man många så tycker vi att det är bättre om man har flera mindre tält. Framförallt eftersom det blir med flexibelt att både fördela i packning, men även lättare att hitta plats för.
Om man är flera så kan det vara bra att tänka på fler in- och utgångar på tältet. Då slipper man klättra över varandra. Det kan även vara skönt att vädra ur genom två öppningar om det är lite extra varmt en dag.
Konstruktion och modell
Utöver hur stort tältet är så är konstruktionen och modellen ett viktigt val.
Ett tunneltält som inte är självbärande går snabbt att sätta upp och fungerar bra i miljöer där vindriktningen är mer eller mindre stabil. Det är också den lättaste varianten på tält.
Ett tält som står av sig själv (självbärande) står emot riktigt hård vind bra och tål plötsliga vindändringar dessutom, särskilt om de förses med en extra uppsättning tältstänger. Du kan lätt slå upp det för att sedan placera det på rätt plats. Det är också bra för platser där du kanske inte får ner tältpinnar så lätt.
Vikt
Självklart vill man bära runt på så lite vikt som möjligt. Det finns tält för vandring och camping som kombinerar vikt med styrka och stabilitet på ett bra sätt. Här avgör ofta prislappen den kombinationen, men även hur du behöver sköta det.
Tält av polyamid är lättare men påverkas av fukt, torka, värme och kyla.
Ett tält i polyesterväv väger lite mer men kräver inte samma omsorg, det behåller den form och spänst som du sätter upp det med.