Packlista för vandring i Sveriges natur

Om du ska ge dig ut på en längre vandring i vårt vackra land så är det mycket som måste planeras för att allt ska gå smidigt. När du väljer rätt utrustning blir vandringen både mycket lättare och roligare. Genom att följa en packlista kan du vara säker på att du får med dig rätt saker.

Rätt tält för säsong och terräng

Tältet är utan tvekan det som tar mest plats och väger mest. Samtidigt så är rätt tält avgörande för effektiv återhämtning och en bekväm upplevelse. Ett tips är att jämföra tält på webbutiker som är experter på vandringsutrustning. En sådan sida är Beredd som dessutom har en smart guide till hur du väljer rätt tält. Det är viktigt att veta vilken säsong du ska använda tältet i, hur många personer det ska rymma och vad maxvikten får vara.

Liggunderlag som tar liten plats

Ge dig aldrig av utan liggunderlag, för du behöver sova bra för att återhämta dig inför morgondagens vandring. Att välja ett uppblåsbart underlag är smart, för det tar lite plats och luften ger bra skydd mot markens kyla och ojämnheter. Det finns både liggunderlag som är självuppblåsbara och som du blåser upp själv.

Syntet- eller dunsovsäck

Även sovsäcken måste vara anpassad utifrån vilken säsong det är. En tresäsongssovsäck passar under alla årstider förutom vintern, om du inte ska vandra under sommaren i södra Sverige. Då kan det vara mer lämpligt med en sommarsovsäck. Sovsäckar kan vara fyllda med syntetmaterial eller dun. Syntet är billigare och tål våta miljöer, medan dunsovsäckar är perfekta om du vill ha en sovsäck som tar lite plats och väger lite. 

Matlagningsutrustning

Att kunna koka en kopp kaffe och äta ett varmt mål mat ger en guldkant på vandringen. Ett enkelt stormkök med tillhörande kastrull väger inte mycket och är i de flesta fall värt att ha med dig. Stormköket drivs med bensin, gasol, sprit eller multibränsle, så se till att du har med dig tillräckligt med bränsle för hela vandringen.

Extra kläder och microhandduk

Extra strumpor och en t-shirt är ett måste att ha med dig, för du blir svettig och kan även bli blöt av regn och terräng. Att ha med dig en handduk som torkar snabbt och tar lite plats låter dig även svalka av dig i vattendrag du passerar.

Första hjälpen-kit och insektsmedel

Olyckor händer på vandringen och det är bäst att vara förberedd. Ett första hjälpen-kit tar inte mycket plats, men kan både plåstra om irriterande småsår och rädda liv om det vill sig riktigt illa. Packa även ner insektsmedel som behövs i stora delar av landet under vår, sommar och tidig höst.

DELA DETTA INLÄGG