Tre knivar för friluftsliv

Kniven blir snabbt det viktigaste verktyget när man är ute i vildmarken, men att välja rätt kniv kan vara knepigt. På långa vandringar och utflykter vill man inte packa ner för mycket, men med fel kniv kan det vara svårt att arbeta som man vill.

Följande tre knivar är mest användbara för friluftsliv: fällknivar, knivar med fasta blad och multiverktyg. Alla tre uppfyller sitt eget syfte och används vid olika tillfällen.

Fällknivar

Den hopfällbara fällkniven är inte lika hållbar som en kniv med ett fast blad, men det kan ändå vara rätt val för dig. En fällkniv är kompakt och lättare att bära med sig än knivar som har fasta blad. Fällkniven får plats överallt och är skyddad i sitt eget hölje, men det är viktigt att välja en av god kvalitet. En bra fällkniv är fastlåst när den är utfälld och lossnar inte när du använder den. Det är bra om det går att öppna kniven med en hand, för det kan behövas om du skadar dig eller om den andra handen är upptaget med något. På dagsturer eller på fiske är fällkniven perfekt att ta med dig, men den kan inte utföra några tyngre arbeten.

Kniv med fast blad

För överlevnad i vildmark, skog och mark är knivar med fasta blad ett bättre val. De är konstruerade för att tåla mycket påfrestningar och kan utföra tyngre arbeten utan problem. Ska du bygga ett vindskydd, hacka grenar, jaga eller skära genom snårig terräng är en kniv med ett fast blad rätt val. Väljer du en bladlängd på 9 till 15 cm klarar du det mesta och du behöver med andra ord inte ha med dig en stor machete. 

Det är viktigt att du köper en kniv som håller måttet och är pålitlig. Ett tips är att kolla på Lamnia som har många bra knivmärken av god kvalitet. Välj aldrig en kniv med ett ihåligt handtag, utan välj helst en kniv där bladet går hela vägen genom skaften. Ett hål i handtaget för en snodd eller lina är ett plus. Ett greppsäkert handtag och en konstruktion som tål fukt, värme och kyla är ett måste.

Multiverktyg

Med ett multiverktyg har du flera användbara verktyg i ett litet format som får plats i fickan. Det är ett bra verktyg att ha med i överlevnadskitet, men inte ett verktyg för tyngre arbeten. Ha därför med dig multiverktyget i tillägg till kniven med fast blad. Välj ett multiverktyg som är av god kvalitet av ett märke som du litar på. Leatherman, Victorinox och Gerber är pålitliga märken vars knivar tål det mesta. Det sista du vill är att verktyget går sönder när du är ute i vildmarken.

DELA DETTA INLÄGG