Norrona 29 warm4 upcycled jacket W low

Polartec och Norrøna tillverkar i samarbete med REPREVE® det första 100% återvunna plagget av sitt slag

Norrona 29 warm4 upcycled jacket W low Polartec och Norrøna har tagit fram den 100 procent återvunna /29 warm4 up-cycled Jacket. Den finns som herr- och dammodell i fleecematerialet Polartec® Wind Pro® tillverkad enbart av REPREVE® 100 garn. Polartec använder REPREVE® 100 från Unifi, ett garn av 100 procent återvunnet material, vid mer än 50 procent av produktionen i USA.

Vid samarbetet med Norrøna tillverkades REPREVE® 100 garn helt och hållet av återvunna PET-flaskor från Norge. Omkring 40 flaskor användes för varje /29 warm4 up-cycled Jacket. Flaskorna samlades in i samarbete med Tomra och Norsk Resirk. Istället för som på traditionellt vis använda råolja i produktionen, väljer Norrøna PET-flaskor, vilket gör att man tar ett steg i rätt riktning för att minska fotavtrycket av koldioxid för /29 warm4 up-cycled Jacket. Det krävs uppskattnings-vis 2 kg råolja att producera 1 kg råmaterial i den traditionella processen.

Det speciellt återvunna materialet Polartec® Wind Pro® kännetecknas av high loft på insidan där fibrerna kapslar in luft och bevarar kroppsvärmen. Därigenom ger materialet mer värme utan att för den delen bli tyngre. Polartec® Wind Pro® är fyra gånger så vindtät som traditionell fleece, har hög andningsförmåga och är vattenavstötande, vilket gör /29 up-cycled warm4 Jacket till en mycket mångsidig produkt året runt.
 
“Vi lanserar vårt första klädesplagg någonsin gjord endast av PET-flaskor” säger Norrønas ägare och VD Jørgen Jørgensen. Målet är att förbättra och uppgradera återvunnet material, så att PET-flaskor kan transformeras till funktionella sportkläder.

“Under en längre tid använde vi en väldigt liten del återvunnet material, så lite som 10 procent.”, säger Chuck Haryslak på Polartec. Men vi började allt eftersom att öka andelen och nu tillverkar vi ett material utan att tillsätta ny polyester och utan att minska på kvaliteten.

”När Norrøna presenterade den här idén för oss, var vi mycket entusiastiska över att få chansen att bevisa vårt koncept att förse kunder med specialbeställda lösningar i återvunnet material”, säger Mark McNeill, produktutvecklingschef på Unifi. Med våra unika möjligheter på REPREVE Recycling Center, kunde vi erbjuda Norrøna en REPREVE®-baserad produkt tillverkad av flaskor insamlade i Norrønas hemland och med en funktion likvärdig en nyproducerad polyester.

 

www.norrona.no

DELA DETTA INLÄGG