origin5test

Platypus Origin 5

origin5test Nästa säsong kommer Platypus släppa en serie ryggsäckar för högintensiva aktiviteter. Serien kallas Origin och finns i fem olika storlekar. Vi lät cykelfantasten Johan testa Origin 5 under ett par träningspass.

Origin 5 är en ryggsäck med plats för fem liters packning och är anpassad för aktiviteter om ca 3-4 timmar. I ett separat fack finns det plats för en tvåliters Big Zip SL. Ryggsäcken har ett kraftigt ripstoptyg och tejpade sömmar vilket gör att inga extra packpåsar behövs. De båda packutrymmena är försedda med vattentäta dragkedjor och det finns en nätficka för småprylar samt tre mindre utvändiga fickor i stretchmaterial där tilltugg kan förvaras.

Johan Wetso som tog med sig Origin 5 på några träningspass bland stock och sten i Västeråstrakten är en hängiven cykelentusiast som både cyklar landsvägscykel, tempo, cykelcross och mountainbike. Nedan följer Johans utlåtande:

”Det första som fick mig att gilla produkten var framförallt den goda passformen, axelremmarna känns genomtänkta och bekväma. Rycksäcken knäpptes både runt bröst och mage och efter det glömde jag bort att jag hade den på mig. Ibland påmindes jag av ett lätt kluckande vilket gjorde mig påmind att dricka en klunk.

Som på andra liknande produkter finns möjlighet att låsa munstycket från att släppa igenom vätska. För att göra detta har denna modell smidigare lösning än jag tidigare stött på särskilt nu under hösten när handskar mer eller mindre är ett måste. Vätskeblåsan öppnas och försluts vid påfyllnad på ett smart och smidigt sätt och kan sedan med hjälp av snabbkopplingar låsas fast i ryggsäcken för att sitta fast rätt och riktigt. Ryggsäcken har en smidig nätficka invändigt för t.ex. kamera, mobiltelefon och/eller nycklar. Det enda jag kan anmärka på är att munstycket kändes något stort men annars var flödet och funktionen god. Produkten är mycket bra och användningsområdet sträcker sig utanför cykling.”

Jag har inte heller stått handlingsförlamad, Origin 5 har varit med mig ut på några träningspass i löparspåret och liksom Johan så anser jag att funktionen och passformen är mycket bra. Den sitter still och nära ryggen slangen till vätskesystemet är lättåtkomligt. Upphängningen av vätskeblåsan är en mycket smart lösning som gör at påsen inte sjunker ihop och inte förser utövaren med vatten trots att det finns kvar.

Nu när vintern väntar runt knuten så är detta även en mycket passande produkt för skidåkning. Det är dock viktigt att införskaffa Platypus Bite Valve & Drink Tube Insulator så att inte vattnet fryser. Nätfickan är tight och gör att skramlet från nycklar i princip är obefintligt. Den stora fördelen med Origin 5 är packfickan som gör att ett par förstärkningsplagg kan packas ner.

Origin 5 har ett rekommenderat pris på 1100 och släpps under våren. De andra ryggsäckarna i serien har följande storlek och pris och finns i liksom 5:an i färgerna blå, svart och grön. De två största modellerna släpps dessutom i två olika rygglängder:

Origin 3: 975 kr

Origin 9: 1250 kr

Origin 22.18 & 22.20: 1800 kr

Origin 32.20 & 32.22: 2000 kr med 3-liters Big Zip SL.

Detta är en mycket trevlig bekantskap som passar såväl till cykel som till andra högintensiva aktiviteter. Origin 5 rekommenderas av I Love Outdoors redaktion.

www.platy.com & www.granitbiten.com

{gallery}gallery/test-origin:80:80:0:0{/gallery}


DELA DETTA INLÄGG