Bergans Glittertind – komfort och funktionalitet

4632 TimothyCobalt Under sommaren har vi testat Bergans Glittertind, en ryggsäck på 55 liter med bärsystemet SPINE som ger användaren en revolutionerande rörelsefrihet och belönades med Outdoor Industry Award 2012. Detta bärsystem i kombination med ryggsäckens vikt och funktionalitet gör detta till en uppskattade kamrat på de lite kortare turerna.

Spine gör att ryggsäcken är fixerad på mitten av ryggen. Ramen är roterad två gånger (se bild) och bildar en inovativ dubbelt spiralformad stålfjäderram. Ryggpanelen är på så vis indelad i tre segment som rör sig oberoende av varandra; höfter och axlar är flexibla och rör sig helt naturligt och individuellt. SPINE låter kroppen böja, stretcha och röra sig fritt med Glittertind på ryggen. Så beskriver Bergans själva sitt bärsystem och vi kan inget annat att hålla med. Rörelsefriheten är mycket bra i princip alla lägen och oavsett tyngd på packningen. Den avlastar bra i höften och sitter bra över axlarna. Här har de lyckats!

Ryggsäcken som sådan har precis som många andra ryggsäckar flera olika öppningar. Ett öppning i toppen med dubbel stängning, en “sovsäcksöppning” längst ned samt att fronten kan öppnas så att du lättare kan se vad du packat ner när det är dags att rota ram mat, ombyte eller vad du nu kan tänkas söka efter. Skiljeväggen mellan stora packutrymmet och det mindre i botten kan självklart öppnas eller stängas efter behov. Insidan av fronten täcks av en uppskattad nätficka där diverse småprylar kan förvaras och topplocket är rymligt med två förvaringsfickor.

På utsidan finns stretchpanel på fronten och på sidorna. Panelen fungerar som sidofickor och det är inga problem att packa ner vattenflaskor och som i detta fall en första hjälpen väska. Frontpanelen är väl tilltagen och du kan utan problem stoppa ner en skaljacka där för lätt åtkomst vid behov. Packutrymmet, lätttillgängligheten, nätfickan i fronten och stretchpanelerna gör att det hela känns genomtänkt och praktiskt.

Detta är en ryggsäck för de kortare/medellånga turerna. Den är lätt, har ett bekvämt bärsystem och är lättpackad. Utöver det beskrivna så har den även flera justeringsmöjligheter med spännremmar på sidorna och framtill. Men nästan på gränsen till för många då det kan kännas lite stökigt. En separat ficka för regnskyddet saknas dock, det hade behövts.

  • Bärsystemet
  • Stetchpanelerna
  • Vikten
  • Nätfickan i fronten
  • Regnskyddets förvaring

Glittertind ryggsäck finns i två storlekar (55 liter och 70 liter) med tre olika rygglängder för vardera storlek.

Info

Material:           Nylon 420D/210D
Storlekar:         55l/70l. Tillgänglig i tre olika ryggstorlekar: Small, Medium, Large för kroppslängd 150-175 cm (S), 165-180 cm (M), 175-200 cm (L)
Vikt:                    2,1kg / 2,2 kg (55 / 70l)
Vätskesystem:      Ja, som tillbehör
Pris:                    Glittertind 55L: 1 895 SEK, Glittertind 70L: 1 995 SEK

DELA DETTA INLÄGG