82213-633

Klassiska material på frammarsch på vinterfjället

G-1000® är Fjällrävens egna unika väv som genom åren har blivit en storfavorit. Den täta väven tillsammans med Grönlandsvax gör G-1000® extremt slitstarkt, välventilerande och dessutom vind- och vattenavvisande. G-1000®-väven skyddar mot mygg och solens alfa- och betastrålar. Grönlandsvaxet gör att funktionen på G-1000® plagget enkelt kan anpassas efter väder och aktivitetsnivå.

Frammarschen av G-1000 bekräftas av Lars-Ola Brolinson, Sverigechef på Naturkompaniet – Vi ser att allt fler kunder uppmärksammar mångsidigheten och slitstyrkan i G-1000. Försäljningen av produkter i G-1000 har ökat de senaste åren. Detta på grund av att fler och fler känner till fördelarna med materialet samt att Fjällräven har breddat sortimentet av G-1000-plagg och dessutom utvecklat materialet så att det finns i fyra olika varianter. Speciellt väl mottaget är G-1000 Lite som har bibehållet hög slitstyrka och vindmotstånd men som är lättare och mer snabbtorkande.

82213-633

Grönlandsexpeditionen år 1966 förändrade vår klädsel
Den Fjällräven-sponsrade Grönlandsexpeditionen som ägde rum år 1966 var en av Sveriges mest framgångsrika expeditioner till Grönland. Expeditionen var ett samarbete med Friluftsfrämjandet och en rad glaciärforskare med alpin bakgrund. Expeditionen gav fantastiska kunskaper inte bara om glaciärer utan även friluftsteknik under svåra förhållanden. Inte mindre än 30 toppar bestegs, varav fem var av mycket hög svårighetsgrad.

Med hjälp av en speciellt framtagen väv som visade sig vara för kraftig för lättviktstält, sydde Fjällrävens grundare Åke Nordin år 1968 de första Fjällrävenkläderna. Genom att tillsätta en blandning av bivax och paraffin fick väven utmärkta egenskaper för friluftsbruk. Väven fick namnet G-1000®, ”G” efter Grönlandsexpeditionen. Vaxet döptes till Grönlandsvax. Sedan dess har kombinationen bevisat sin styrka på oräkneliga äventyr.

Väv med eller utan membran?
Många tar på sig en vattentät ”teknisk” skaljacka av bara farten. Men den som har vandrat eller åkt skidor i ett tejpat, laminerat plagg vet att det ofta blir för tätt. En laminerad väv hinner inte släppa ut den kroppsfukt som bildas när du rör dig och blir svettig. Därför har erfaret friluftsfolk under årtionden istället valt plagg i materialet G-1000®. En väv utan membran som skyddar mot blåst och som även står emot lätta skurar. Samtidigt ventilerar G-1000® bättre så du slipper bli blöt av svett. Jämfört med laminerad väv är G-1000® också mycket mer slitstarkt. G-1000® tål naturens ibland vassa kanter och klarar även glödloppor från en lägereld.

greenland-wax

81317-620

Övik Jacket – Ny vinterjacka i dun i tålig
G-1000 Silent med matt borstad yta.

Johan Skullman har arbetat i 30 år inom Försvarsmakten, senast som test- och produktutvecklingsansvarig. Numera är Johan fristående produktexpert åt Fjällräven.
– Idag har en offensiv marknadsföring av vävmaterial med membran, så kallade skalplagg och dess egenskaper haft stor framgång. Allt fler inser dock att vävmaterial utan membran som G-1000 kommer bättre till nytta året runt vid alla klimat och väderförhållanden. Det är ett slitstarkt och anpassningsbart material som passar bra vid lager-på-lager-principen. Det är egentligen bara vid hällregn och stark vind som vattentäta skalplagg behövs, och då kan de ofta ersättas med lättpackade och tunna sådana som packas upp och ner efter behov. Detta är också anledningen till att militärer världen över och personer med yrken som använder kläder för professionellt utebruk nästan uteslutande använder väv utan membran. De gånger skalplagg används i dessa grupper är det som förstärkningsplagg. 
Säger Johan Skullman.

DELA DETTA INLÄGG