In i vildmarken

deluxeturer2 På skidor 70 mil genom Kanadas vildmark i februari med temperaturer ner mot -40° C. Det är vinterns stora äventyr för David Erixon och Niclas Bentzer. Målet är att njuta av upplevelsen.

Yukon Arctic Ultra är ett arrangemang som brukar beskrivas som världens tuffaste ultramaraton på grund av sin längd och extrema temperaturer. Färden går genom urskog, över sjöar och genom fjällområden efter den mäktiga Yukon River. De 70 milen mellan starten i Whitehorse och målet i Dawson City ska genomföras på 13 dygn.

Deltagarna delas in i olika klasser utifrån hur de tar sig fram. De flesta springer. Sedan starten 2003 har många skidåkare antagit utmaningen. Endast en har hittills lyckats ta sig hela sträckan.

– Vårt fokus är inte att tävla. För oss handlar det främst om naturupplevelsen och om skidglädje, inte om prestation. Men glädjen av att få skida genom ett naturskönt område med enastående miljöer tillsammans med utmaningen att genomföra det som endast en person tidigare lyckats med, gjorde att vi bestämde oss för att delta, säger David Erixon.

Framförallt är det kylan som kommer att utgöra den stora utmaningen, tror David och Niclas. De är vana att vistas ute i kalla miljöer men har aldrig levt utomhus i sådan extrem kyla som nu kan bli verklighet.

deluxeturer1 Vi kommer att genomföra detta på vårt sätt. Vi vill ha det gott under turen. I dessa miljöer gäller det att verkligen ha disciplin och att sköta om kroppen med näring, vätska och sömn samt vara uppmärksam på köldskador. Ett alltför stort fokus på att förflytta sig framåt istället för att ta hand om kroppen är nog anledningen till att så få klarar hela sträckan, säger Niclas Bentzer.

Förberedelserna inför turen pågår för fullt nu när det återstår mindre än en månad till start. Under nyår gjorde duon en fyradagarstur i Grövelsjöfjällen för att testa utrustningen.

– Vi fick några fina dagar med vackra vyer och magiska solnedgångar men tyvärr var det bara en handfull minusgrader. Alldeles för varmt för vår smak just nu, säger David Erixon.

Den 1 februari lyfter planet som ska ta David och Niclas till vinterns stora skidäventyr i Kanada. Starten går den 8 februari.

David och Niclas har tidigare genomfört flera långturer tillsammans på skidor. 2013 färdades de 253 mil genom hela Norge från syd till nord. Under vårvintern 2014 åkte de skidor genom den svenska fjällvärlden från Grövelsjön till Treriksröset, 130 mil på 29 dagar.

Du kan följa David och Niclas förberedelser inför turen på deras hemsida http://www.deluxeturer.se

DELA DETTA INLÄGG