quantum 1

Icebreaker Quantum Hood & Sprint Crewe

quantum 1 För en tid sedan så blev vi ombedda att testa plagg från Icebreaker och de utvalda produkterna blev Quantum Hood och en långärmad Sprint Crewe som båda två fungerar alldeles utmärkt både separat och framförallt tillsammans.

Vi börjar med det mest mångsidiga och även beroendeframkallade plagget; Quantum Hood. Quantum Hood är ett mellanlager i Icebreakers GT-serie, som företaget tror mycket på inför kommande säsong. Tröjan som är tillverkad i 260 grams merionull har tight passform, långa ärmar med tumhål, bröstficka med hörlursutgång, ryggficka, en mycket tight sittande huva samt tvåvägs reflekterande dragkedja längst hela framsidan.

Quantum Hood är gjord för att vara en tröja som passar under ett otal olika aktiviteter och precis som det nämndes i första meningen om tröjan så är den beroendeframkallande. Den har varit en trogen följeslagare både till vardags och vid aktivitet i olika former sedan dag ett. Den håller dig oftast lagom varm och har en fantastisk andnings- och fukttransporteringsförmåga.

Sitt tuffaste test utsattes den för under en långfärdsskridskotur i högt tempo och delvis i hyggligt stark motvind där den verkligen fick bekänna färg. Den värmde gott när det behövdes och höll sig torr på insidan medan utsidan var ordentligt fuktig. Vid turen användes Sprint Crewe som underställ och kombinationen var i detta fall mycket bra. Då den liksom Quantum andas och värmer. Den tighta passformen behålls tack vare att Icebreaker syr med singel och dubbeltvistade garner.

Den tighta huvan på tröjan är också värd att nämna. Den sitter så pass tight att du får en liten ”Linus på linjen” känsla men den ger ändå en mycket bra rörelsefrihet och passade utmärkt under hjälmen när det friskade på på fjället. Quantum Hood passar vid de flesta tillfällen men är det kallt ute, aktiviteten lugn och ytterskalet inte är tillräckligt tjock så blir det kyligt tack vare den utmärkta andningsförmågan.

Sprint Crewe tillhör även den GT-serien och är tillverkad i 200 grams merinoull. Passformen är tight och det tunna tyget känns mycket bra mot huden, det är inget som kliar, det är inga sömmar som skaver och tumhålen gör att ärmarna sitter på plats. Tröjan torkar mycket snabbt och precis som Quantum Hood så är andningsförmågan mycket bra. Detta är den tunnaste underställströja i merinoull vi på redaktionen har provat och skillnaden i andningsförmåga mellan tjockare material och denna är stor. Funktionen kan helt klart jämföras med högpresterande syntetiska material, men med den stora fördelen av att ull inte börjar lukta illa och passar därför bättre under längre turer.

Att plaggen inte luktar beror på ett protein i fibern som heter Keratin. Samma protein som i våra naglar, hår och hud. När vi börjar svettas så bildas det salt och fetter från huden och vilket gör att bakterierna som orsakar lukt frodas. Men på merinoullen kan de inte få fäste för att fibern har ett skal av protein. Så enkelt beskrivet så ramlar de av från plagget och luktar därför inte.

Både Quantum Hood och Sprint Crewe rekommenderas varmt till alla som söker ett mellanlager och ett tekniskt underställ i merinoull som både är mycket bekvämt och funktionellt. I kombination är dom som gjorda för varandra men fungerar givetvis bra var för sig. Att de inte börjar lukta är ett stort plus men det absolut störta pluset hittar vi i andningsförmågans som helt klart är i världsklass. Ni hittar båda plaggen i välsorterade butiker och de kostar 1599 kr respektive 799 kr.

Icebreakers Baacode som låter dig spåra ursprunget av just din produkt är självklart intressant för den nyfikne och vill ni veta från vilka gårdar just ett av I Love Outdoors exemplar av Quantum Hood har sitt ursprung så klickar du HÄR.

www.icebreaker.com

DELA DETTA INLÄGG