Vandra i Sveriges nationalparker

Det är lätt att glömma bort att Sverige är ett land med en mångfaldig natur och rikt djurliv. Det finns inte bara en typ av skog eller en typ av natur, du kan välja den som faller dig bäst i smaken. Många förknippar säkert sommaren med sol och lata dagar på stranden men det är väldigt synd att missa naturen när den är som bäst. Därför föreslår vi att du, om än för en dag, tar dig ut i den svenska naturen och besöker en av de fina nationalparkerna.

Man behöver inte vara en superscout eller löpexpert för att njuta av att vandra i naturen. Forskning har visat att vår hälsa stärks och stressnivåerna minskar om man spenderar minst 1 timme i veckan utomhus (och utför någon form av fysisk aktivitet, t ex går en promenad, joggar eller spelar fotboll). Svenskarna är ett av de mest aktiva och sportintresserade folken i Europa och vi tycker både om att utöva och följa våra favoritsporter. På bet365 kan du hela tiden hålla dig uppdaterad om vad som händer i sportvärlden, och om de senaste oddsen om du är intresserad av betting. Och med tanke på att mobilnätet nästan täcker hela vårt avlånga land kan du hålla dig uppdaterad även utomhus.

29 nationalparker i Sverige

Sammanlagt finns det 29 nationalparker runt omkring i Sverige. Flertalet av dem erbjuder perfekta jogging- och vandringsspår, fiske och camping. Och när nationalparkerna i norr är täckta av snö kan man utöva vintersporter som längdskidåkning och skridskor. Några är naturreservat, vilket innebär att man inte får förstöra eller störa naturen. På vissa platser kan du även se djur som renar, björn och flera olika fågelarter. Här följer fyra exempel på vad de olika naturreservaten erbjuder.

Söderåsen nationalpark (Skåne)

Skogen i Söderåsen är en riktig sagoskog. Här kan du vandra mellan porlande bäckar och höga höjder. Här finns Skånes högsta punkt och det är ett populärt område för den som vill testa sina benmuskler upp för de branta backarna.

Blåjungfrun (Öland)

Bara några minuter från den öländska kusten hittar du ön Blåjungfrun. Kanske börjar du tänka på häxor och Blåkulla och det med all rätt. Ön har en mytomspunnen historia och naturen är storslagen. Här finns vackra vandringsleder och guidade turer för den som både vill ha natur och historia.

Tyresta (Stockholm)

Vem har sagt att Stockholm bara är ett city? I Tyresta är luften klar och du vandrar längs med hällar formade av inlandsisen och genom skogar som för tankarna mot en trollskog. Här finns även ett rikt fågelliv och det hålls ofta orienteringstävlingar.

Sarek (Norrland)

Vill du ha höga berg och djupa dalar, till och med glaciärer, ska du åka till Sarek. Här känner du naturens historiska vingslag och det är vackert sommar som vinter.

Tips för dig som är nybörjare inom vandring (eller vad det nu är du vill göra)

  • Underskatta inte vikten av ett par riktigt bra skor.
  • Ha alltid med dig en flaska vatten.
  • ​Om du inte är säker på området, håll dig till de utstakade stigarna/vägarna. Man kan gå vilse även år 2016.

DELA DETTA INLÄGG