Välj skridskorna framför skidorna i vinter

När det vankas snö och vinter är det främst skidåkning som det pratas om. Från december till mars är det skidbackarna och spåren som går ”varma”. Men varför inte tänka om göra något helt annat? Lägg skidorna på hyllan och ta istället med skridskorna och ge er ut på ett härligt vinteräventyr på is.

Skridskoåkning är mer än bara ishockey och konståkning. Det är ett fantastiskt sätt att se natur och omgivning från en helt ny vinkel. I de svenska fjällen finns det fantastiska sjöar som fryser djupt under vinterhalvåret och de är perfekta för att ta med familj och vännerna för en dag i skridskoåkningens tecken.

Hockeynation utan fritidsåkning

För att vara en hockeynation som har vunnit flera OS- och VM-guld, samt har flera spelare i de internationella ligorna världen över, åker svenskarna förvånansvärt lite skridskor. Trots det stora antalet hockeyklubbar i Sverige, vilket de som följer ishockey live säkert känner till tack vare alla framgångar i SHL och Tre Kronors uppvisning under det senaste världsmästerskapet – oddsen för att de tar guld igen är 4.00. Men när det kommer till fritidsåkning är svenskarna sämre på att ge sig ut på isen.

Faktum är att det finns mängder av naturliga skridskopärlor i Sverige. Runt de kända skidorterna i Dalarna finns det sjöar som är världskända för sina skridskorutter och som bjuder på mer än bara vackra vyer. Hur långt man åker och hur avancerad åkningen ska vara bestämmer man givetvis själv, och det finns skridskoturer för både nybörjare och för extremåkare som tycker om att vara ute på hal is.

Eldorado i Dalarna

Det finns som tidigare nämnt flera passande sjöar att åka skridsko på i Sverige. Faktum är att Sverige sägs vara ursprungslandet för längdfärdsåkning och nationen där den första skridskoförening bildades. Detta innebär att man kan hitta långfärdsskridskobanor hela vägen från Skåne och upp till Norrbotten, men givetvis är det temperaturen som avgör om de är öppna.

Trots alla dessa valmöjligheter är det ändå Dalarna som tar priset. Landskapet kallas för skridskoåkarens Eldorado och populära platser är bland annat Brunnsjön, Flosjön och Ljustern. Samtliga sjöar plogas, även om i olika långa banor och med olika jämnhet, och runt sjöarna erbjuds mat- och grillplatser samt andra aktiviteter som skoter- och sparkåkning på is.

DELA DETTA INLÄGG