winter mountain forest background

Skidanläggningar från norr till söder

De svenska fjällen har inte samma höga berg som de franska, italienska och österrikiska alperna, men det är ändå många som väljer att besöka Sveriges skidorter när temperaturerna sjunker och snön faller. Med så många olika skidanläggningar att välja mellan kan det vara svårt att veta vilka som är bättre än andra, och vilka som passar bäst för nybörjare som avancerade åkare. 

Några av de bästa skidorterna

I och med att det finns flertalet skidorter att välja mellan är det svårt att peka ut vilken som är den allra bästa. Istället har undersökningsföretag gått in och tittat på för- och nackdelarna, vilka https://www.expressen.se/allt-om-resor/ rapporterat om. 

På den listan hittas kända destinationer som Vemdalen, Sälen, Kläppen, Idre och Åre. Den sistnämnda orten är en populär destination både på grund av sina 89 nedfarter och för restaurangerna och kvällsunderhållningen i Åre by. Sveriges längsta skidbacke finns där och Långasvängen, som backen heter, är totalt 6,5 km lång och startar 1274 m.ö.h. Det är också till Åre som den alpina världscupen brukar komma varje år. Förra året arrangerade de VM och nästa år kommer damernas slalom, storslalom och parallellslalom att köras där mellan den 12-14 mars. Enligt https://extra.bet365.com/news/sv, som rapporterar om sportnyheter och odds för sportspel, förväntas amerikanskan Mikaela Shiffrin vara den som återigen dominerar i slalom. Oddsen för att hon vinner den totala världscupen är 1.36. 

Härliga Härjedalen

 

Vid sidan av de allra mest kända orterna har Ramsundsberget, Tänndalen och Bruksvallarna ökat i popularitet. Samtliga tre skidorter ligger i Härjedalen och erbjuder utöver skidåkning flera andra aktiviteter och nöjen. Ramsundsberget är känt för både sin längdskidåkning som för sin utförsåkning. Det är ett bra alternativ för aktiva och det erbjuds både fjällvandring, yogakurser och spa. I Tänndalen finns sammanlagat 53 nedfarter, längdspår och möjlighet att ta sig ut på fjället med snöskor, skoter och hundspann. Det finns både stugor och hotell och passar familjer och kompisgäng. I Bruksvallarna satsas det in sin tur extra mycket på längdskidåkning och vissa spår öppnar redan i oktober. Hit går resan för de som vill ha en lugnare, och naturskön skidsemester. 

Backar i söder och resten av landet

Att ta sig till de svenska fjällen är en upplevelse, men inte alltid ett alternativ. Därför finns det skidbackar i södra Sverige. Dessa finns utspridda i de flesta landskap och, även om de inte är lika många eller har särskilt hög fallhöjd, är de bättre än inget för den som vill åka utför. I Skåne finns Orebacken och Vångabacken som båda har fyra nedfarter. Vångabacken har den längsta nedfarten på 660 meter, medan Orebackens längsta backe är 250 meter. Enligt listan på https://www.freeride.se/skidorter/sverige/ finns det 209 skidorter i Sverige och över en tredjedel ligger i Götaland. I Stockholm finns det tio skidorter med backar, och SkiStar Hammarbybacken i södra Stockholm har flera gånger stått värd för världscupens parallellslalom. 

Det finns flera backar och skidorter att välja mellan i Sverige. Valet styrs av hur långt i landet du vill åka, hur länge du vill vara borta och inte minst av hur långa och svåra nedfarterna ska vara. 

DELA DETTA INLÄGG