close-up of tennis ball and racket on clay court, summer day at tennis court

Utomhustennisens olika underlag

Tennishallarna ekar tomma. Däremot växer köerna för att få spela på utomhusbanorna. Utesäsongen har börjat för alla tennisspelare och det är dags att göra i ordning grus-, gräs- och hard court-banorna. 

Det är dessa underlag som används i Grand Slam-turneringarna och den stora grusturneringen är en dryg månad bort. Många anser att Franska Öppna är starten på utomhussäsongen, men den första Grand Slam-turneringen, Australian Open, spelas i januari – när det är sommar där och vinter överallt annars. Vi tar en titt på de kommande tennismästerskapen och underlagen, så att du kan få en uppfattning om skillnaderna och vad du föredrar mest.  

Franska Öppna på grus

Franska Öppna är en årlig grusturnering som spelas i Paris. Kungen av grustennis är utan tvekan Rafael Nadal. Förra året tog han sin elfte titel i mästerskapet och därmed sin sjuttonde Grand Slam-titel. Han är storfavorit för att vinna i år igen och hans vinstodds för betting på tennis är 2.20. Däremot har han inte haft en supersäsong. Enligt bet365 körde huvudkonkurrenten Novak Djokovic över spanjoren i Australien Open och i april åkte han ur både Monte Carlo Open och Barcelona Open.

Samtidigt kommer Roger Federer att göra comeback i turneringen. Han har inte ställt upp i grusmästerskapet sedan 2014 och i två år har han hoppat över grussäsongen helt. Anledningen till det är för att han vill hålla sig skadefri. Grusunderlaget gör att bollen studsar långsammare men högre, vilket är optimalt för starka baslinjespelare som har mycket spin på bollen. Det gör att spelarna måste springa, hoppa och vända sig mycket. Mästerskapet pågår mellan den 26 maj och 9 juni.

Wimbledon på gräs

Det går att säga att gräsunderlaget är motsatsen till grus. Bollen studsar fortare, men lägre och ytan blir lätt hal. Det gör att spelarna hela tiden måste tänka på vart de sätter fötterna. Eftersom gräsbanor kräver mer underhåll är det nästan endast i professionella sammanhang som de används. I Wimbledon finns världens kändaste gräsbanor och det är det äldsta fortfarande pågående mästerskapet. I år spelas det mellan den 1 juli och 14 juli och det har införts nya regler. Tidigare har det femte och avgörande setet kunnat fortsätta utan stopp till dess att en spelare vinner över den andre med två game. I år kommer tiebreak att införas om det femte setet går till ställningen 12–12. Detta görs för att matchen lättare ska hålla tidsramen. Det längsta femte setet i turneringens historia slutade 70–68.

Hard court under US Open

Det näst vanligaste underlaget i tennis är hard court. Det är samma underlag som används vid exempelvis basket och innebandy. Det kan användas både inomhus och utomhus och består av pressat gummi eller akrylmassa. Det här underlaget används under US Open, som är den sista stora tennisturneringen för året. Bollen studsar fortare, men är enklare att placera tack vare den plana ytan. Serena Williams anses vara drottningen av hard court, men förra året förlorade hon titeln mot den unga japanskan Naomi Osaka.

Testa samtliga underlag för att se vad du föredrar. I Sverige har de flesta tennisbanor antingen grus- eller hardcourt-underlag men har man tur finns det också en och annan gräsbana

DELA DETTA INLÄGG