Svenskarna får dille på skidåkning under sportlovstider

Man kan tro att det är i december månad som de flesta svenskarna drömmer om snö och kyliga temperaturer, men så är inte fallet. Det är först när sportlovstiderna närmar sig som stugbokningarna i de svenska fjällen, eller utomlands, börjar trilla in.

En av anledningarna till detta kan vara att man hellre stannar hemma under julen, men det kan också vara för att det är nu den alpina vintersporten och andra vintermästerskap börjar visas mer frekvent på tv. I slutet av februari är det dags för skiathlon och enligt bet365 har Martin Björkgren stor chans att vinna. Vi kommer även få se Charlotte Kalla göra en mini-comeback efter en dålig start på säsongen. Med så mycket vinter på tv är det kanske inte konstigt att man börjar längta till snö och skidåkning. Frågan är bara, vart ska man åka?

Tycker man inte att de svenska fjällen är tillräckliga då man vill ha ännu högre toppar och ännu brantare backar ser sig många till Alperna. Frankrike, Österrike och Italien slåss om att ha de bästa orterna. Chamonix och Val d’Isère i Frankrike är populära skidorter som alltid lockar mycket folk och som passar nybörjare och erfarna åkare. Här anordnas ofta skidtävlingar och man kan få chansen att åka i tävlingsbackarna, men givetvis inte under tävlingstider. Vill man hellre till Italien kan man besöka Armentarola. Där sägs världens vackraste utfärdsåkning finnas.

Vill man inte åka så långt, men ändå lämna svensk mark, hittar man riktigt fina fjällorter i Norge. Oppadal är en av grannlandets största skidorter, men det är inte många svenskar som känner till det. Här hittar man en bra blandning av backar och man har chansen att åka riktigt fin skogsåkning, både utför och längs med. Förutom att åka skidor kan man ta på sig de vinterfodrade vandringskängorna och ta sig runt fjället. Man kan bland annat gå upp för Prestauran som är 1260 meter högt och njuta av en vacker terräng och fantastisk utsikt. Oppadal är även ett paradis för cyklister på sommaren.

Klassikerna i de svenska fjällen

För många är det otänkbart att åka utomlands när de svenska fjällen är som bäst. De senaste åren har skidorterna Åre och Sälen fått kliva ned som förstavalsalternativ och lämna åt sidan för Tänndalen och Funäsdalen. En av anledningarna är att de nya favoritorterna erbjuder både längd- och utförsåkning. Funsfjällen har över 60 fjälltoppar och över 300 km av färdigstakade skidspår.  En annan punkt som skiljer det klassiska fjället från de andra är att fokus ligger enbart på skidåkning. Det erbjuds inget nattliv, livliga afterski eller butiker. De som åker hit gör det för att umgås och vara ute i backarna eller i spåren.

Vill man däremot ha flera alternativ till skidåkning är Sälen och Åre perfekt. I Åre finns några av Sveriges mest avancerade pistar och passar äventyrsåkaren som vill ha mer än gröna, blåa och svarta backar. Här finns även några av Sveriges bästa skidskolor och man kan hitta nischade hotell för såväl barnfamiljen som kompisgänget.

DELA DETTA INLÄGG