svenskt rekord skolast marko takala

Nytt svenskt rekord på Skoläst

svenskt rekord skolast marko takala Sportfiskarna har godkänt ett nytt svenskt sportfiskerekord på den något udda arten skoläst. Fisken skoläst tillhör inte de vanligaste sportfiskefångsterna, men faktum är att det redan funnits ett svenskt rekord för djuphavsfisken. Nu är det emellertid slaget och ny rekordhållare är Marko Takala, från Göteborg.

Skolästen (Coryphaenoides rupestris) tillhör långstjärtfiskarna, som på lite håll är släkt med torskfiskarna. Den är en djupvattensart som enligt litteraturen lär leva på främst nordhavsräkor. Skolästen förekommer då och då i olika fångstrapporter, men får ändå anses som en rätt ovanlig fisk.

Den 2 september är Marko Takala ute på en båt som skeppas av Bo Hall. Marko är van trollingfiskare och har börjat utforska havet allt mer, men djuphavsfisket är helt nytt för honom.
Platsen de befinner sig på ligger i Kosterfjorden. Vid niotiden på morgonen fiskar de på 370 meters djup och Marko har knappt fällt en kommentar om att ”på de här djupen vet man väl aldrig vad man kan fånga” när det drar till i linan där tacklet är agnat med en makrillfilé. Väl uppe i båten visar sig fångsten vara en skoläst.

Fiskens vikt konstateras senare till 1,22 kilo, fördelade på 91 centimeters längd. Skolästen överträffar tidigare rekordfisk (0,972 kilo) med råge. Den fisken fångades 1999 och höll alltså rekordpositionen i över ett decennium.

– Sportfiskarna har nu utsett skolästen till nytt svenskt rekord och gratulerar rekordinnehavaren Marko Takala, säger Nicka Hellenberg, storfiskregistrerare på Sportfiskarna.

www.sportfiskarna.se

DELA DETTA INLÄGG