Två nya sportfiskerekord under försommaren

Under maj och juni är det många arter som står till buds för sportfiskare. Två av arterna är braxen och färna. Vi kan nu presentera två nya svenska rekord på just dessa eftertraktade fiskar. Båda är fångade av hårdsatsande sportfiskare med lång erfarenhet.

Braxen (Abramis brama), den första över åtta kilo i Sverige

Den 10 juni klockan sex på morgonen fick Tobias Andersson från Lomma äntligen stifta bekantskap med sin efterlängtade drömfångst.

Efter många turer till skånska Rögle dammar under våren gjorde han ett absolut sista försök att få till fullträffen. Visserligen hade han redan kunnat räkna in flera riktiga storbraxnar över sju kilo under våren, men han visste att det kunde bli bättre än så.

– Tobias bottenmetade med doftmarinerad plastmajs, som är ett användbart och populärt bete. När det till exempel finns småfisk och kräftor i vattnet kan man ändå vara hyfsat säker på att betet ligger kvar på fiskeplatsen under längre tid – vilket kan krävas för att invänta storbraxen, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Den braxen Tobias lyckades fånga var 80 centimeter lång och vägde hela 8 340 gram på en laboratoriekontrollerad våg. Det tidigare rekordet var ett delat rekord mellan två fiskar på identiska vikten 7 960 gram. Dessa fiskar var fångade i nämnda Rögle dammar, samt i Bysjön.

– Det är två skånska vatten som levererar braxenrekord på löpande band just nu. Men frågan är om den här magnifika fiskens vikt blir svårslagen, eller om det fortsätter på det här viset, funderar Nicka Hellenberg.

Tobias Anderssons braxen har nu utsetts till nytt svenskt sportfiskerekord.

Färna (Leuciscus cephalus), putsat rekord på en riktig metefavorit

När storfiskmeriterade Jerker Löf från Motala gav sig ut i riktigt tråkväder, med regn och rusk, den 12 maj, förvandlades ett stundande fiasko till en riktig pangkväll. Fångstmannen själv värderar den här dagen näst högst, efter tillfällena då han träffade sin fru och när de fick sin gemensamma dotter.

– Efter att ha inlett fisket i Svartån i hällande regn och varit nära att avbryta satsningen på färnan gjorde Jerker Löf ett sista försök. Han hade en känsla som höll honom kvar en liten stund, vilket ju visade sig vara alldeles rätt, informerar storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Klockan 21.40 tar en riktigt tung färna Jerkers korvagnade krok och en spännande fajt tar vid. När den rejäla fisken glider in i håvnätet ser han direkt att det är något utöver det vanliga.

– En kamrat kom till undsättning för att bistå vid mätning och vägning (med två separata vågar) och snart kunde duon konstatera att Jerkers färna vägde 3 580 gram och var 63 centimeter lång. Efter vågtest i laboratorium kunde Sportfiskarna utse ett nytt svenskt rekord – även om det vara på håret. Det tidigare rekordet från 2005 löd på 3 578 gram, berättar Nicka Hellenberg och fortsätter:

– Svartån är ett av landets absoluta favoritvatten för ihärdiga metare som inriktar sig på stor färna. Men att hitta rätt plats och rätt individ i ett sådant här vatten kräver både envishet och stor kunskap.

DELA DETTA INLÄGG