Ny välgörenhetssatsning ska locka fler unga ut i naturen

Äventyraren Sören Kjellkvist inleder nu en välgörenhetssatsning under namnet Äventyrliga dagen. Syftet med satsningen, som görs tillsammans med Friluftsfrämjandet och Bergans of Norway, är att få fler unga att upptäcka naturen och dess hälsobringande effekter.

Idén med Äventyrliga dagen är att ta med ungdomar, som på något sätt har eller har haft en tuff och kämpig vardag, ut i naturen på ett äventyr som sträcker sig över ett helt dygn. Satsningen vänder sig till ungdomar i åldrarna 15-25 år med någon form av utmaning i livet, som behöver inspiration, motivation eller en andningspaus från sin livssituation.

– Jag vill skapa ett bestående minne och ge dessa ungdomar en insyn i den frihet och lyckokänsla som friluftslivet erbjuder. Jag vill visa att naturen finns där för alla. Att vi kan uppleva, färdas, njuta och röra oss fritt tack vare allemansrättens rättigheter och skyldigheter. Naturen har en helande och livsbejakande inverkan som alla bör få ta del av, säger Sören Kjellkvist.

Sören Kjellkvist kommer att anordna Äventyrliga dagar runt om i Sverige. Deltagarna utses genom ansökan eller nominering. För att fortsätta utöva friluftsliv efter att ha deltagit på äventyret får varje deltagare ett eget exklusivt startpaket för friluftsliv som hen lär sig använda och behärska under Äventyrliga dagen. Tanken är att satsningen även kan fungera som en inkörsport till friluftslivet, inte bara för deltagarna, utan även för andra grupper i samhället. Parallellt kommer även Friluftsfrämjandet dra igång en satsning tillsammans med sina TVM Äventyrsgrupper för att nå ut till ännu fler.

Sören Kjellkvist är äventyraren som 2013 paddlade runt hela Norges kust utan medhavd mat och pengar. Avsikten var att belysa att samma äventyr inte längre är genomförbart i Östersjön, då fisken där innehåller alldeles för höga halter av miljögifter. Året därpå rodde han från Stockholm till Ryssland för att aktualisera frågan om jämställdhet.

www.aventyrligadagen.se

DELA DETTA INLÄGG