50years-600x492

Mountain Equipment 50 år (1961-2011)

50years-600x492

Britterna gjorde sig tidigt kända som duktiga alpinister och klättrare. Redan på 1860-talet gjordes de första bestigningar i Alperna, exempelvis Edward Whympers bestigning av Matterhorn 1865. Några årtionden senare (1880-talet) kom ren klättring in i bilden, då med Haskett Smith´s första bestigning av Napes Needle i Lake District.

Under början av 1900-talet avlöste de engelska och tyska expeditionerna varandra i försöken att erövra en 8000m hög topp där framförallt Mount Everest, världens högsta topp, var eftertraktad. Det skulle emellertid dröja fram till 1950-talet innan den första 8000m toppen bestegs när två fransmän lyckades besegra Annapurna 3 juni 1950. Men som sagt det var Mount Everest som gällde så det var en stor triumf för britterna när Tenzing/Hillary stod på toppen av Mount Everest den 29 maj 1953.

 

Många av de brittiska alpinisterna/klättrarna huserade i närheten av Peak District och under 1960-talet växte ”små industrier”, starkt nischade mot out-door, upp i området. Klättraren och alpinisten Peter Hutchinson hade vid den tiden en klätterbutik ”The Mountaineer” i Manchester. Det föll sig naturligt att alla kunder var vänner vilket dock inte var bra för lönsamheten. Peter började då att, i bakre delen av butiken, sy sovsäckar och dunjackor. Det visade sig att han var exceptionellt duktig på design samt material och fick snabbt ett erkännande. Med tiden blev denna verksamhet Mountain Equipment som inte längre vände sig endast till lokala klättrare. Listan över expeditioner och klättrare som använde ME´s produkter blev längre år för år. Mountain Equipment möjliggjorde under 70-talet många banbrytande bestigningar av kända klättrare som Don Whillans (Annapurnas sydvägg, 1970), Boardman, Tasker, Scott, Haston and Bonington. m fl. Peter och Don Whillans skapade tillsammans den första dunoverallen.

Mountain Equipment har under alla år haft nära samarbete med alpinister och expeditioner för att försäkra sig om att produkterna fungerar i det mest utsatta miljöer runt om i världen. Varje årtionde har nya innovativa produkter lanserats. Till 1970-talets expeditioner utvecklades Annapurna Jacket som, med kontinuerliga uppdateringar, blivit en ikon och finns än idag. En annan klassiker är Lightline Jacket. Inför vintern 2011/12 kommer Mountain Equipment med bl. a en jacka av samma kaliber som Annapurna men nästan ett halvt kilo lättare, nya Gasherbrum Jacket väger endast 800g.

Ola Hillberg, som äger High Sport, har själv deltagit i många expeditioner och vet vad som krävs i utsatta miljöer och brättar.

”Jag började samarbeta med Mountain Equipment 1995. Peter Hutchinson var fortfarande aktiv i företaget och Andrew Denton hade precis blivit tillsatt som ny manager. Jag kommer ihåg vilken respekt vi hade för Mountain Equipment på den tiden eftersom alla välkända alpinister då höll till i deras monter. Där ”hänger” de för all del fortfarande, fast vi har nog blivit mer vana vid det. Mountain Equipment har alltid varit alpinisterna märke och haft en speciell gloria över sig även om flertalet av produkter säljs till vanliga människor som gillar uteliv och äventyr i alla dess former.”

Ola fortsätter – ”Det har, och fortfarande är, fantastiskt roligt att arbeta med Mountain Equipment. ME har alltid erbjudit ett bra och stort urval av dunprodukter oavsett om marknaden gått upp eller ner. Det känns extra bra i dag när efterfrågan är större än någonsin. Vi ser verkligen fram emot att presentera Mountain Equipments största och mest väldesignade produktsortimentet inför jubileumsåret 2011.”

www.mountainequipment.co.uk

DELA DETTA INLÄGG