gesunda-mattias-klockar-Top

Gesunda Bike Park

 

gesunda-mattias-klockar-Top

Gesundaberget är som gjort för cykling och anses som ett av Sveriges vassaste cykelcentrum! Några av världens främsta banbyggare har designat Gesundas freeridebana och 4-cross bana. Banorna håller riktiga internationella mått. Här finns rejäla hopp och utmaningar för avancerade cyklister och snällare varianter för dig som vill ta det lite lugnare.

Så beskriver Gesunda sig själv på sin hemsida och I ♥ OUTDOOR fick nöjet att besöka anläggningen under en dag och testa både cyklar och backar. Efter en god frukost och en introduktion av Gesunda så var det dags att kränga på sig skyddsutrustningen och trampa iväg mot liften på Mongoose cyklarna som hyrs ut av Sport Center. Det första hindret för oss i redaktionen var att lyckas få med sig cykeln i liften, men efter lite krångel var vi snart uppe och beredda att kasta oss ut för nedfarterna.

Markus som var vår guide för dagen hade förberett oss på att dagens första nedfarter som skulle övervinnas var Carro-Line som är en av de absolut lättaste nedfarterna. Med tanke på redaktionens ringa erfarenhet av downhill så passade det alldeles utmärkt. En av de instruktioner vi hade fått var att vi skulle vara avslappnade i händerna och inte spänna oss för mycket. Något som var lättare sagt än gjort. Halvvägs ner var vi både svettiga och trötta och ställde oss frågande till om vi skulle orka en hel dag i backarna. Men när Markus lockade med vedungsbakad pizza från den nya ugnen eller husmors fläskpannkaka så var det inte svårt att hitta inspiration och motivation. Väl nere vid liften var vi trött, glada och enormt laddade för nästa åk.

gesunda-mattias-klockar-right1 Under en av alla vätskepauser passade vi på att prata med några av de andra besökarna. Bland annat fyra grabbar från Västkusten som spenderade en natt på vandrarhemmet. ”- För oss passar Gesunda perfekt. Bra åkning, varierade banor och billigt boende…” Markus berättar att många kommer hit och tränar inför SM och andra större tävlingar och evenemang och att det är ca 200 cyklister en vanlig helg och ca 15-30 under vardagarna. Intresset är stort och vi möter lika många lokala förmågor som långväga besökare.
Efter ett par åk nedför Carro-Line och den något tuffare Magic Carpet så vankades det lunch i toppstugan vars utsikt har belönats med tre stjärnor i Michelineguiden. Vädrets makter var inte riktigt med oss under besöket och vi kunde tyvärr endast njuta av en bråkdel av utsikten. Husmors fläskpannkakor med nästan en hel burk blåbärssylt på var dock bedårande och något ni bara måste äta om det erbjuds när ni är där på besök.

Efter lunch så stegade vi ut till cyklarna för att återigen ge oss ut i backarna. Armar, ben och framförallt händer var trötta och ömma, vilket inte var så konstigt då det inte finns chans till vila någonstans under vägen ner. Vi tog oss återigen ner för Magic Carpet ett par gånger innan det var dags för Skogsmys nybyggda GMX som var en riktigt härligt upplevelse. Hoppen var väl avvägda och velodromerna i superbt skick, en fröjd för nybörjaren och den mer erfarne. Sist men inte minst så avslutade vi det hela i 4x som är Gesundas svar på en ski cross bana för cyklar.

Slitna men mycket nöjda så avrundade vi dagen för, vi tackade Marcus för alla användbara tips och begav oss hemåt.

• Att hyra cykel i Sport Center kostar 695 kr/dag och skyddsutrustning kostar 300 kr. Allt-i-ett paket kostar 795 kr.

Säsongen avslutas med en kalas den 2-3 oktober. Alla downhillentusiaster är välkomna!

www.gesunda.com

Fotograf: Mattias Klockar
Cyklist: Gustav Gullholm

DELA DETTA INLÄGG