"nature" (CC BY-SA 2.0) by Elisa Bracco

Fördelarna med ett friluftsliv

Som vi alla vet så infinner det sig ofta ett visst lugn när man är utomhus, oavsett om det är för att arbeta, promenera eller bara koppla. Fördelarna med att vara ute i det fria är många, här följer en del av dem.

Fysiskt och Mentalt

De fördelar som kommer med att vandra runt i naturen och omfamna friluftslivet är både mentala och fysiska. Kroppen får möjlighet att återhämta sig och man kan som människa ofta känna av förändringarna.

En av de viktigaste delarna med att att vara utomhus, som har direkt påverkan på vår hälsa, är den väldokumenterade fördelen om att man ökar sina nivåer av D-vitamin. Det är när solljuset träffar huden som en process startar i kroppen och genererar den nödvändiga vitaminen vi behöver för att fungera.

Studier visar även på att D-vitamin har skyddande effekt mot hjärtinfarkt, stroke och depression, och att det stärker ditt immunförsvar. I norden så pratas det ofta om att befolkningen behöver äta tillskott under vintermånaderna för att man i allmänhet får i sig mindre mängder av denna vitamin på grund av vädret. Trots det faktumet att kroppen bara kan lagra en viss mängd D-vitamin så ökar du chanserna för optimala nivåer genom att röra på dig utomhus.

Du lär dig uppskatta det lilla

När du är ute i naturen kommer du snabbt till ro, uppskattar det små sakerna, och kan njuta av det som är runt omkring dig. Under tiden får du chansen att “detoxa” från tv-apparater, telefoner, datorer, sådant som man vanligtvis har hemma och som ger en direkt tillfredställelse.

Vill du stilla ditt sinne och känna ro i kropp och själ så är friluftslivet ett utmärkt sätt för det.

"Hike" (CC BY-SA 2.0) by Loren Kerns

Du hittar nya sätt att umgås på

Trots att goda stunder ofta involverar att spela på fotboll, vara ett gäng som går ihop och spelar på betting på favoritlaget, reser iväg för att se bortamatcher etc, så går det även att tillbringa tid tillsammans i naturen. Ett sätt kan vara att dra ihop kompisgänget och umgås samtidigt som man bestiger ett mindre berg eller upptäcker nya skogar tillsammans. Den här typen av aktiviteter överträffar ofta andra alternativ som man gör ihop när man är flera personer, så som fester och middagar.

Så istället för att stanna hemma och välja något utav alla underhållsprogram på tv:n, se till att minska ditt stillasittande, ta ut dina vänner på tur och upplev den fantastiska naturen tillsammans, och allra bäst vore att göra det till en tradition.

När du, dina vänner eller familj befinner er utomhus och inte använder er av bil eller liknande så får man ofta per automatik motion på köpet. Vare sig det är i terräng och berg eller att du går över bäckar och dalar, kommer din och dina vänners kroppar att dra nytta av den motion ni nu får.

DELA DETTA INLÄGG