Fem anledningar till att bli STF-medlem

Svenska turistföreningen (STF) är en ideell förening som grundades 1885 i Uppsala. Den skapades för att främja turismen i hela Sverige och idag har föreningen fler än 238 000 medlemmar. Tanken bakom STF är att hjälpa människor att upptäcka sitt land, men föreningen gör mycket mer än att förmedla turistinformation. Föreningen har till exempel prickat ut de flesta vandringslederna i fjällen och idag ser STF:s tio fjällstationer till att naturområdena i norr är tillgängliga för alla. Här är fem anledningar till varför du bör teckna ett STF-medlemsskap:

STF värnar om den svenska naturen

STF arbetar med hållbar turism som bevarar besöksmålens natur- och kulturvärden. Föreningen arrangerar tusentals kurser och aktiviteter på deras olika anläggningar varje år för att informera om viktiga miljöfrågor. Flera av deras boenden har dessutom flera olika miljömärkningar och arbetar på ett hållbart sätt. STF har ett mål att alla deras boenden ska vara hållbara i slutet av 2019. Det innebär bland annat att energiförbrukningen ligger på låga nivåer, det källsorteras och boendet bidrar dessutom till en levande bygd. Föreningen arrangerar även olika eko-aktiviteter där turister får uppleva den svenska naturen på ett miljövänligt sätt.

300 olika boenden i Sverige

Föreningen har nästan 300 olika boenden som är placerade över hela Sverige. Det finns vandrarhem, hotell, fjällstugor och fjällstationer som drivs av STF. En del boenden har personal, matservering och annan service på plats. Flera boenden har även aktiviteter, sällskapsspel och lånebibliotek som garanterar kvällsunderhållningen. Att streama film eller spela onlinespel som till exempel yatzy, wordfeud eller blackjack är också möjligt på en del STF-boenden eftersom de har internet. Det finns till och med fjällstugor långt ute i vildmarken som har Wi-Fi.  En del STF-boenden har ingen inneboende personal, utan bovärdar som möter upp besökarna, visar hur allt fungerar och tar emot betalningar. I mer folktomma områden som till exempel i fjällen finns det ofta boenden där det inte finns någon personal, utan besökare får själva låsa upp boendet och lämna betalningen i ett kassaskrin. Gemensamt med alla boenden är att de är placerade i otroliga naturområden.

Bo billigare i Sverige och utomlands

Du måste inte vara medlem i STF för att få övernatta på deras boenden, men som medlem bor du billigare. För tillfället får man en rabatt på 50 kronor per natt vid övernattning på hotell och vandrarhem, samt 100 kronor per natt vid övernattning på fjällstationer och fjällstugor. STF samarbetar tillsammans med den internationella motsvarigheten till föreningen, Hostelling International. När man är medlem i STF får man därför även rabatt på över 4000 vandrarhem i över 80 länder. STF-medlemmar får dessutom rabatt vid boende på fjällstugor eller fjällstationer som tillhör Den Norske Turistförening, Ferdafélag Island och Suomen Latu.

Ta del av olika förmåner

Alla STF-medlemmar får 10 % rabatt på Snälltåget och SJ:s tågbiljetter till både dag- och nattåg. Föreningen uppmuntrar tågresor till de olika besöksmålen eftersom det är bättre för miljön än att ta bilen eller flyget. Medlemmar brukar även få rabatter hos bussbolag. Rabatter och andra erbjudande hos butiker som specialiserar sig på friluftsliv är också en vanlig medlemsförmån.

STF fyller en viktig funktion

STF arbetar efter visionen “Vi får människor att upptäcka Sverige”. Idag är inte längre den svenska skolan en inkörsport till friluftsliv och den svenska naturen. Urbanisering, segregation och digitalisering gör det dessutom ännu viktigare att främja naturupplevelser med tillhörande gemenskap. STF har som mål att guida till natur- och kulturupplevelser för att tillgängliggöra Sverige samtidigt som det inkluderar samhällsgrupper som inte vet vad som finns att upptäcka i landet. STF erbjuder dessutom jobbmöjligheter i områden där det inte finns andra vägar till jobb. Flera områden i fjällen som annars hade legat ödsliga lockar idag både säsongsarbetare samt turister tack vare STF:s boenden, aktiviteter och anläggningar. Ett medlemskap bidrar till att STF kan fortsätta sin viktiga verksamhet och främja friluftslivet.

DELA DETTA INLÄGG