En vinter i pjäxor och löpskor

Att den kallare säsongen står på glänt innebär inte bara soffmys framför Tv:n, som om ett par veckor fylls av julprogram, utan det är äntligen dags för alla vintersporter som fyller upp kalendrarna. Det är nu dags att dra på sig termostället och ta sig ut i snö och kargare landskap. Så, vad är det då för spännande sportevent vi kan vänta oss för vintersäsongen 2015/2016?

Den alpina världscupen drar igång i oktober och varannan vecka hela vintern kommer vi att kunna ta del av världens största skidtävling. I Sverige förbereder man sig för de mindre lokala vintersport-tävlingarna och för kommande säsong. Friidrotten har ännu inte tagit sitt utomhusuppehåll och terräng-EM väntar i december.

Vill man däremot inte alltid stå ute längs skidbacken kan man stilla sportbegäret från favoritplatsen i soffan. På bet365 kan man läsa vidare om odds tips på vintersporterna medan kläderna hänger på tork framför den sprakande brasan.

Alpina världscupen 2015/2016

Äntligen drar den alpina världscupen igång med start i österrikiska Sölden den 24-25 oktober. Efter det kommer tävlingsorterna, precis som tidigare år, att skifta mellan toppklassiga skidorter i hela världen. Finland kommer att få se världscupen i både Levi, 14-15 november, och Ruka, 27-29 november, och Sverige kommer att få dela sin arrangörsplats med franska Val d’Isère mellan den 12 och 13 december. Ski-cross, halfpipe och freestyle-åkningen kan ses i Kanada och USA, medan de mer klassiska disciplinerna, som slalom och störtlopp, tar plats i de Europeiska skidorterna. Världscupen pågår i över 6 månader och avslutas den 20:e mars 2016 i Sankt Moritz, Schweiz.

Det svenska skidlandslaget är riktigt taggat i år då man är mitt i träningsförberedelserna för VM i Åre 2019. Damlandslaget har hela 10 etablerade åkare av samtliga 19 i truppen och herrarna, med en trupp på 18 åkare, är en blandad skara med en erfaren elit och nya hungriga åkare.

Vinter SM-veckan och terräng-EM

Det är inte bara discipliner på skidor som dominerar under vintersäsongen. Frankrike har blivit årets värd för terräng-EM och -JEM (junior-EM) och kommer stolt att arrangera tävlingen den 13 december i Hyères. Från början var det tänkt att tävlingen skulle hållas i Paray-Le Monial, men platsen ändrades då det är bättre klimat på den nya platsen och medelhavsterrängen är trevligare för så väl löpare som åskådare.

I slutet av januari, 25-31, arrangeras den första av 2016 SM-veckor i Piteå. Det är första gången en så nordlig svensk stad blir arrangör och Piteå kommun är väldigt förväntansfull. Än så länge är det 16 sporter som det ska tävlas i, bland annat discipliner som draghund, längdskidor, skidorientering, alpinrondel och många fler.

Vintersäsongen är full av roliga utomhussporter som tar plats på flera olika ställen i världen, och framför allt i våra egna svenska fjäll. Varför inte ta och boka en resa för att åka och titta på just dina favoritsporter och se till att ni själva testar på lite olika aktiviteter. Vem vet, du kanske hittar en ny utomhusaktivitet att känna dig passionerad över?

DELA DETTA INLÄGG