Den nya snowboard-flugan

Vi är mitt inne i vintern och de flesta i Sverige har i alla fall kunnat uppleva lite snö. De som gillar vintersporter har kanske redan åkt norrut i Sverige eller utomlands till Alperna eller andra ställen för att uppleva mycket snö. Alla tävlande vintersportare är också mitt inne i säsongerna och tävlar för fullt. Den som följer svenskarnas framfart ser att det är både framgångar och misslyckanden. Läs mer om vintersport här, då säsongen är långt ifrån slut.

För den som själv gillar att utöva vintersporter finns det massor med olika sporter att välja mellan, långskidor, skridskor, vanlig skidåkning, snowboard med mera. Det som den senaste tiden är den nya snowboard-flugan är dock snowboard bungee jumping. Den som tycker att det verkar obehagligt har nog alldeles rätt… Det handlar om en ramp som är 30 meter lång och som leder till ett fall på 40 meter! Naturligtvis sitter man fast med två bungee-rep runt midjan och kommer ner via en linbana, men det känns verkligen som att man flyger när man ”studsar” upp och ner i luften.

För tillfället är det enda ställe man kan utöva snowboard bungee jumping på Tignes skidanläggning i de franska Alperna och bungee jump-backen är tillgänglig för såväl snowboardare som skidåkare och till och med slädåkare om de vågar. Tignes är en välkänd skidort för snowboardåkare, då det är en av de anläggningar i Frankrike som först öppnade för snowboardare. Det är dessutom en av de största anläggningarna i Frankrike och har länge varit värd för såväl nationella som internationella event, läger, utbildningar, tävlingar med mera. De flesta liftar öppnar i början av september och stänger i slutet av maj, så det är en lång vintersäsong.

Den som startade snowboard bungee jumping är en fransman vid namn Jean-François Michelin. Han började sin karriär med att arbeta på en skidresort, men bestämde sig sedan för att åka med bungee jumpingens fader, AJ Hackett, till Normandy, Bali och senare Nya Zealand. Michelin har idag gjort fler än 70 000 bungee-hopp. År 2008 kom Michelin på att man kanske också kunde hoppa bungee jump från en ramp och redan året därpå startade han ett företag som specialiserar sig på just dessa slags hopp. Det handlar inte bara om vintersporter, utan det finns bland annat en liknande ramp i franska Saint-Jean-de-Sixt. På denna ramp utövas bungee jumping för sommaraktiviteter, till exempel cykel-bungee jumping och trampolin-bungee jumping.

Bungee jumping är naturligtvis bara för de modigaste bland oss, men faktum är att de flesta som testar denna aktivitet inte bara gör det en gång, utan igen och igen. Tack vare uppfinningen att hoppa bungee jump från en ramp är variationen större och utbudet bredare. Det finns till och med bunge jumping för två personer tillsammans för den som föredrar det. Vi anser dock att snowboard-bungee jumping borde vara någon av de roligaste sorterna, då man ändå i snowboarding åker ner för en backe. På detta sätt får man extra fart i sin åkning samtidigt som man upplever spänningen av att flyga.

DELA DETTA INLÄGG