cykel-genom-Himalaya

100 mil cykel genom Himalaya

cykel-genom-Himalaya I slutet av augusti startar en spännande expedition. Efter fyra års träning ska fyra svenska män cykla 100 mil genom Himalaya – från Lhasa i Tibet till Kathmandu i Nepal. Idén kom till när John Ross bestämde sig för att han ville fira sin 50-årsdag på ett annorlunda sätt. Med sin resa hoppas de kunna bevisa att stora äventyr finns inom räckhåll – även för en medelålders, vanlig motionär.

Att cykla från Lhasa i Tibet, via Mount Everest, till Kathmandu i Nepal, är ingen lätt match. Expeditionens största utmaning ligger inte i den 100 mil långa sträckan, utan i höjden. Större delen av resan kommer deltagarna att befinna sig på en snitthöjd av 4000 meter, med en syrehalt på cirka 40 procent.

Projektet startades 2007 av John Ross. Han ville fira sin 50-årsdag på ett annorlunda sätt. Vännerna tänkte ”Hur svårt kan det vara?” och började med att införskaffa sig varsin cykel. Då var de nio stycken, i dag – fyra år senare – är de fyra.

Från att i princip startat från noll gällande träning, är nu gruppen väl förberedd både fysiskt och psykiskt. Men vägen har varit lång. Tester har genomförts på Bosön och de har regelbundet träffat en mental rådgivare och diskuterat teambuilding och motivationspsykologi. Gruppen leds av John Ross, 49 år, som till vardags arbetar som Projektledare på Ricoh Solution Sales. Övriga tre är Staffan Gustafsson, 45, Mikael Näslund, 49, och Stefan Peterson, 47.

– Förutom att resan är ett stort äventyr för oss, så är vi övertygade om att vårt äventyr även kan inspirera andra. Vi vill därför visa och berätta vad vi gör för så många som möjligt. Vi upplever att det finns många uppsidor med den här typen av kompisprojekt, som sammantaget ökar livskvalitén, säger John Ross.

Gruppen kommer att cykla på mountainbikes eftersom underlaget är kraftigt varierande på Friendship Highway, vilket är den transportväg som genomkorsar Tibet. Efter cirka två veckor kommer de att utsättas för ytterligare utmaningar när de närmar sig Everest Base Camp (5650 möh). Precis innan Base Camp klättrar sig vägen genom nästan femtio hårnålskurvor på väg upp över Pang La Passet. Väl framme i lägret kommer en fest att anordnas för den halva av gruppen som fyller 50 år detta år. Resan avslutas med världens längsta nedförsbacke – 160 kilometer med en höjdskillnad på 4400 meter.

Frilansjournalisten Emma V Larsson följer med på expeditionen för att fota och blogga under hela resans gång, för magasinet Outside. Resan kommer att kunna följas på:

www.outsideonline.se och www.facebook.com

För mer information se: www.lhasa-kathmandu2011.se


DELA DETTA INLÄGG