Skydda dig mot fästingar med naturens hjälp

Fästingarna har vaknat ur sin dvala i hela sitt utbredningsområde i landet. Ett tydligt tecken på detta är flera fall av den fästingburna sjukdomen TBE har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten så långt norrut som från Norrbotten.

Många fästingar bär på sjukdomar och varje fästing kan dessutom bära på flera smittämnen. Det är därför viktigt att undvika att bli biten, även för den som vaccinerat sig mot TBE. Mot den vanligaste fästingburna sjukdomen borrelia finns det nämligen ännu inget vaccin.

FästinG är en spray som verkar avskräckande och som avsevärt minskar risken för bett. FästinG är därför ett utmärkt komplement till heltäckande kläder och ett alternativ för de hudytor som man inte kan eller vill skydda med kläder. Sprayen är lätt att applicera på huden och kladdar inte.

FästinG tar naturen till hjälp då sprayen innehåller ett ämne som utvinns ur bladen från en art av trädet eucalyptus (Citroneucalyptus, Eucalyptus citriodora) . Detta extrakt är ett av få ämnen från naturen som visat sig effektivt för att hålla fästingar på avstånd. FästinG har granskats och godkänts av svenska myndigheter (Kemikalieinspektionen) som bedömer både utifrån effektivitet och ev. risker för människor och miljö. FästinG rekommenderas från 3 år.

FästinG hittar du bl a på apotek och i din livsmedelsbutik.

DELA DETTA INLÄGG