Årets äventyrare 2014

Det blev Pierre Olsson, Caroline Davidsson och Johanna Davidsson som får ta emot priset för Årets manlige respektive kvinnliga äventyrare 2014. Priset för Decenniets äventyrare 1950-1959 går till Gillis Billing.

Syftet med Årets äventyrare är att lyfta fram och tydliggöra äventyret som ett fenomen samt lusten och drivkraften att satsa och genomföra. I dag blev det klart att Pierre OlssonCaroline Davidsson och Johanna Davidsson får ta emot det ärofyllda priset som 2014 års manlige respektive kvinnliga äventyrare. Priset delas ut under en prisceremoni imorgon på Vildmarksmässan kl 13.00. Utmärkelsen har tidigare delats ut till bland andra Ola Skinnarmo, Vera Simonsson, Renata Chlumska, Fredrik Sträng och Rune Larsson.

Årets manlige äventyrare Pierre Olsson nådde efter tre dagars klättring längs Slovenian route toppen av den 6 286 meter höga granitpelaren Nameless Tower i Pakistan, något som placerar honom på listan över de största, svenska bedrifterna i Himalaya genom historien. Pierre klättrade i ett svenskt-spanskt team och de nådde alla toppen genom att klättra i alpin stil och utan att använda fasta rep.

Årets kvinnliga äventyrare har som första svenskar korsat Grönland från syd (Narsaq) till norr (Qaanaaq) non-stop. Caroline och Johanna Davidsson har visat på stor erfarenhet genom att genomföra en 230 mil och 36 dagar lång expedition med skidor och kite över hela inlandsisen. De har visat att det går att genomföra en stor expedition bredvid heltidsjobb och att äventyr ska vara roligt.

Dessutom delas priset för Decenniets äventyrare 1950-1959 ut imorgon. Gillis Billing var pionjären som upptäckte klättring i Frankrike, Österrike, Schweiz, Iran, Skottland och England i en tid då intresset för klättringen i Sverige knappt var väckt. Han var dessutom elitgymnast och dansare och utvecklade tidigt egen utrustning för att kunna genomföra sina äventyr. Som bevis på hans entusiasm och strävan efter att upptäcka nya områden genomförde han klättringsresor till svåråtkomliga områden som Svalbard och Grönland. Något han på 50-talet var en av de första att göra.

aretsaventyrare.se

DELA DETTA INLÄGG